Općenito

 

Što je homologacija vozila?

"Homologacija vozila je postupak potvrđivanja/ocjene sukladnosti vozila sa zahtjevima propisa o homologaciji koji se primjenjuju u Republici Hrvatskoj." Jednostavno rečeno homologacija vozila predstavlja postupak provjere vozila s obzirom na bitne sklopove vozila koji direktno ili indirektno utiču na okoliš i sigurnost putnika (npr. motor, kočnice, buka, sigurnosni pojasevi itd.).

Od kada postoji homologacija vozila?

Homologacija vozila postoji u Republici Hrvatskoj od 15. rujna 1997., odnosno od tog datuma je započela primjena propisa. U ostatku Europe to je uobičajeni postupak koji se provodi već desetljećima.

Koja vozila podliježu provjeri homologacijske podobnosti?

"Utvrđivanje sukladnosti vozila provodi se za sve kategorije novih ili rabljenih prije njihova unosa, uvoza ili prodaje odnosno prije prve registracije vozila", uz određene izuzetke (npr. diplomatska predstavništva) i po prvi put se registriraju u Republici Hrvatskoj. Za vozila koja su kupljena u mreži naših ovlaštenih trgovaca, navedeni postupak smo obavili mi, kao ovlašteni uvoznik, pa ga nije potrebno provoditi. U slučaju da netko želi samostalno unijeti ili uvesti vozilo i registrirati ga u Republici Hrvatskoj, mora provesti tzv. postupak utvrđivanja pojedinačno pregledanog vozila.

Preporuka pri kupnji rabljenog vozila u inozemstvu

Kod svih vozila iz Volkswagen koncerna oznaka godine nalazi se uvijek na 10. mjestu u VIN-u i jednoznačno se može odrediti prema dolje danom obrascu:

X - 1999, Y - 2000, 1 - 200, 2 - 2002, 3 - 2003, 4 - 2004, 5 - 2005, 6 - 2006, 7 - 2007, 8 - 2008, 9-2009, A-2010, B-2011, ITD.

Također upozoravamo da se vozila ne kupuju prema datumu prve registracije, već isključivo prema broju šasije. Razlike između godine proizvodnje i datuma prve registracije mogu biti značajne.

Osobito obratite pažnju na vozila koja su proizvedena za tržišta izvan EU-a. Vozila proizvedena na primjer za američko tržište ne mogu udovoljiti zahtjevima pri provjeri homologacije podobnosti. Naime njihovi homologacijski zahtjevi nisu usklađeni s europskim propisima.

 

Što je COC?

COC je kratica za Certificate of conformity tj. Potvrdu o sukladnosti vozila. Ako imate original tog dokumenta (na papiru s vodenim žigom loga proizvođača, s oznakom "Original" ili broj kopije) te u kvaliteti papira sličnoj novčanicama, možete se direktno obratiti ispitnom mjestu za homologaciju.

Ukoliko trebate COC za izvoz vozila iz Republike Hrvatske mi možemo dobaviti taj dokument za vozila od godine modela 2000.

Zahtjev za provjeru dobavljivosti se šalje putem e-pošte: pp(kwfat)porschecroatia(kwfdot)hr Nakon provjere odgovaramo e-poštom i pozivom na uplatu 500 kn, uključujući PDV.

 

Što ako vozilo ne prolazi, odnosno prolazi homologaciju?

Ako vozilo ne udovoljava odustanite od kupnje, jer se takvo vozilo neće moći registrirati u HR, a povratak u državu gdje je kupljeno također neće biti moguć ili možda hoće, ali uz velike financijske izdatke.

Ako vozilo udovoljava možete se nakon kupoprodajnih formalnosti obratiti nama, kako bi izradili sve potrebne radnje za unos homologacijskih podataka u e-sustav DZM-a (Državni Zavod za Mjeriteljstvo). Taj UNOS u e-sustav DZM-a zamjenjuje u potpunosti izradu Potvrde proizvođača od 03.06.2019. godine.

Porsche Croatia d.o.o. za potrebe pojedinačne homologacije ima ovlaštenje od Državnog Zavoda za Mjeriteljstvo te od proizvođača vozila marki koje zastupa.