9.11.2022

Novi Audi Q8 e-tron

  • Veći kapacitet baterije i bolja snaga punjenja
  • Svjež vanjski izgled, novi dizajn marke i dinamične vozne karakteristike
  • Neto ugljično neutralna proizvodnja i po prvi put upotreba recikliranih materijala u sigurnosnoj komponenti

Premium proizvođač zakoračio je u doba elektromobilnosti uz Audi e-tron* 2018., označavajući početak električne budućnosti za marku s četiri prstena. Od tada taj model postavlja standarde u segmentu električnih SUV vozila luksuzne klase. Novi Audi Q8 e-tron* sada se nadovezuje na priču o uspjehu tog električnog pionira. Vrhunski električni SUV i crossover impresionira optimiziranim konceptom vožnje, boljom aerodinamikom, većom snagom punjenja i kapacitetom baterije te povećanim dosegom do 582 kilometra u SUV verziji (prema WLTP-u) i do 600 kilometara u Sportback verziji (prema WLTP-u). Značajne promjene, posebno na prednjem dijelu vozila, novom vodećem SUV vozilu daju osvježeni izgled.

 

 

Od predstavljanja modela Audi e-tron* prije otprilike četiri godine i prodaje od 150.000 vozila, Audi je sustavno slijedio put prema električnoj mobilnosti. Ponuda električnih vozila marke sada se sastoji od osam modela. Do 2026. uključivat će više od 20 modela. U tom će trenutku Audi na globalno tržište plasirati samo potpuno električne modele. "Uz našu korporativnu strategiju 'Vorsprung 2030' postavili smo fiksni datum za povlačenje motora s unutarnjim izgaranjem i jasno odlučili da će Audi u roku od 11 godina postati potpuno električna marka," rekao je Markus Duesmann, predsjednik Upravnog odbora tvrtke AUDI AG. "Novi Audi Q8 e-tron*, s boljom učinkovitošću i većim dosegom te profinjenim dizajnom, još je jedna važna komponenta naše ponude električnih vozila kako bismo s emotivnim modelima namijenjenima za svakodnevnu upotrebu ljude oduševili idejom elektromobilnosti." Član Audi odbora za tehnički razvoj Oliver Hoffmann također se fokusirao na prednosti za kupce zahvaljujući ovim poboljšanjima. "U novom smo modelu Q8 e-tron* uspjeli značajno povećati i kapacitet baterije i snagu punjenja. To nam je omogućilo ostvarivanje optimalne ravnoteže između gustoće energije i kapaciteta punjenja te povećanje učinkovitosti", rekao je Hoffmann. "Uz to, poboljšali smo motore, progresivni upravljač i sustave upravljanja voznim postrojem - a time i dinamičke karakteristike vožnje tipične za Audi u svim verzijama modela Q8 e-tron*." 

 

 

Novo lice, novi naziv, novi korporativni identitet

Odabirom naziva Q8 za ovaj model, Audi šalje jasnu poruku da je Audi Q8 e-tron* vrhunski model među električnim SUV modelima i crossoverima. Audi Q8 e-tron* i Q8 Sportback e-tron* na prvi se pogled mogu identificirati kao potpuno električni modeli zahvaljujući novom dizajnu prednjeg i stražnjeg dijela koji sustavno govori električnim jezikom Audi dizajna. Kao prestižno električno SUV vozilo marke Audi, Q8 e-tron* predstavlja novi korporativni identitet dizajna vanjskog izgleda vozila koristeći se dvodimenzionalnim dizajnom četiri prstena. Nova je i oznaka modela s Audi logotipom na B-stupu.

Maksimalna količina prostora i udobnosti

Uz dužinu vozila od 4,915 metara, širinu od 1,937 metara i visinu od 1,619 metara za Sportback te 1,633 metra za SUV vozilo, Q8 e-tron* nudi maksimalnu količinu prostora i udobnosti. Modeli SQ8 e-tron* i SQ8 Sportback e-tron* su po dva milimetra niži i 39 milimetara širi. Međuosovinski razmak od 2,928 metara osigurava puno prostora za noge i na stražnjim sjedalima. Ima velik prtljažnik od 569 litara za SUV vozilo i 528 litara za Sportback. Dostupne su i 62 litre u prednjem prostoru za odlaganje, tzv. "frunk".

Tri varijante pogona

Za oba oblika karoserije moguće je odabrati tri varijante električnog pogona na sve kotače. S dva motora, osnovni modeli Audi Q8 50 e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24,0-20,1 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0) i Audi Q8 50 Sportback e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 23,7-19,5 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0) generiraju 250 kW u modusu boost i okretni moment od 664 Nm uz doseg do 491 km (SUV) i do 505 km (Sportback) prema WLTP-u.

S dva motora, Audi Q8 55 e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24,4-20,6 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0) i Audi Q8 55 Sportback e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24,1-19,9 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0) generiraju 300 kW u modusu boost i okretni moment od 664 Nm. Njihov doseg iznosi do 582 km za SUV vozilo i 600 km za Sportback prema WLTP-u. Njihova maksimalna brzina, i ona modela Q8 50 e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24,0-20,1 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0), ograničena je na 200 km/h.

Modele na vrhu ponude Audi SQ8 e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 28,0-24,6 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0) i Audi SQ8 Sportback e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 27,0-23,5 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0) pogone tri motora. Njihova snaga u boost modusu iznosi do 370 kW uz okretni moment od 973 Nm.

Doseg S modela je do 494 km za SUV vozilo i do 513 km za Sportback. Njihova je maksimalna brzina ograničena na 210 km/h.

 

 

Veći kapacitet baterije i bolja snaga punjenja

Postoji mogućnost odabira dviju baterija. Baterija modela Q8 50 e-tron* ima kapacitet pohrane od 89 neto kWh (95 bruto kWh), dok snažnije verzije modela Q8 55 e-tron* i SQ8 e-tron* imaju 106 neto kWh (114 bruto kWh). Zahvaljujući prilagodbi sustava upravljanja baterijom, povećan je i kapacitet baterije koji mogu upotrebljavati kupci. Na stanici za punjenje velike snage, Audi Q8 50 e-tron* postiže maksimalnu snagu punjenja od 150 kW. Kod modela Q8 55 e-tron* i SQ8 e-tron*, maksimalna se snaga povećava do 170 kW. Velika baterija može se napuniti od deset do 80 posto tijekom otprilike 31-minutnog zaustavljanja radi punjenja - u idealnim uvjetima to odgovara dosegu do 420 kilometara (prema WLTP-u). Na AC stanici za punjenje ili wallboxu, Audi Q8 e-tron* puni se pri do 11 kW. Audi nudi opcijsko AC punjenje snage do 22 kW.

U idealnim se uvjetima Audi Q8 50 e-tron* može potpuno napuniti za oko devet sati i 15 minuta (22 kW: oko četiri sata i 45 minuta) korištenjem izmjenične struje. Za veliku bateriju to iznosi oko 11 sati i 30 minuta pri 11 kW i šest sati pri 22 kW. Nova usluga punjenja Audi Charging, koja bi trebala biti predstavljena 2023. i koja će u budućnosti zamijeniti postojeću uslugu punjenja e-tron, omogućit će praktičan pristup na oko 400.000 javnih stanica za punjenje diljem Europe. e-tron planer rute pruža pouzdanu podršku pri traženju stanica za punjenja na vašoj ruti.

Izmijenjeni motor stražnje osovine i električno vektoriranje okretnog momenta za bolju dinamiku

Za novi je Audi Q8 e-tron* izmijenjen koncept asinkronog motora na stražnjoj osovini. Umjesto 12 zavojnica koje generiraju elektromagnetsko polje, sada ih je 14. Zahvaljujući tome motor stvara jače magnetsko polje sa sličnom ulaznom električnom energijom, što zauzvrat omogućuje veći okretni moment. Ako to nije potrebno, elektromotor zahtijeva manje energije za stvaranje okretnog momenta. Time se smanjuje potrošnja i povećava doseg. S modelom S iz serije e-tron, Audi je po prvi put u masovnoj proizvodnji upotrijebio koncept s tri motora. To je poboljšano za novi SQ8 e-tron** (kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 28,0-24,6 (WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km: 0). Na prednjoj osovini radi električni motor od 124 kW. Na stražnjoj osovini nalaze se dva električna motora, svaki snage od 98 kW i posebno pokreću po jedan stražnji kotač. To omogućuje povećanu snagu do 370 kW. Oba stražnja motora mogu distribuirati pogonski moment između oba kotača unutar djelića sekunde.

Ravnoteža između udobnosti i sportskog stila

Novi Audi Q8 e-tron* u serijskoj opremi dolazi sa zračnim ovjesom i oprugama s kontroliranom amortizacijom. Razmak vozila od tla može se mijenjati za ukupno 76 milimetara, ovisno o situaciji u vožnji. Postavke zračnog ovjesa vozila prilagođene su radi optimizacije bočne dinamike vozila. Nadalje, njegov elektronički program stabilizacije (ESC) omogućit će još veću sposobnost manevriranja u budućnosti - posebno u uskim zavojima. Audi Q8 e-tron* u njima se kreće s osjetno 

većom agilnošću zahvaljujući izmijenjenom progresivnom upravljaču. Prijenosni omjer upravljačkog sustava izmijenjen je tako da upravljač reagira puno brže, čak i pri delikatnim pokretima upravljača. Učinak izravnog omjera upravljanja podupiru krući ležajevi ovjesa na prednjoj osovini. Pokreti upravljača time se izravnije prenose na kotače, a poboljšane su i povratne informacije o reakcijama upravljanja. Svi su sustavi upravljanja voznog postroja prilagođeni, no i dalje ostaju uravnoteženi i savršeno usklađeni - vjerni Audi DNK-u.

 

 

Dodatno poboljšana aerodinamika

Pri dizajniranju modela Audi Q8 e-tron*, tema aerodinamike bila je prioritet. To je rezultiralo smanjenjem koeficijenta otpora s 0,26 na 0,24 cw za Q8 Sportback e-tron* i s 0,28 na 0,27 cw za Q8 e-tron*. Spojleri kotača postavljeni na donjem dijelu vozila pomažu u preusmjeravanju protoka zraka oko kotača. Spojleri na prednjoj osovini su povećani, a Audi Q8 Sportback e-tron* sada ima spojlere i na stražnjim kotačima. Kod modela SQ8 Sportback e-tron* spojleri su postavljeni samo na stražnjoj osovini. Po prvi put model marke Audi u području oko rešetke ima sustav samozatvaranja s električnim letvicama koje automatski zatvaraju hladnjak. Taj sustav dodatno optimizira protok zraka na prednjem dijelu vozila i sprječava neželjene gubitke.

Praktično parkiranje uz potporu parkiranja na daljinu plus (remote park assist plus)

Za Audi Q8 e-tron* dostupno je oko 40 sustava potpore za vozača. Do pet radarskih senzora, pet kamera i 12 ultrazvučnih senzora pružaju informacije o okolini koje zatim analizira središnja upravljačka jedinica potpore za vozača. Novost je potpora za parkiranje na daljinu plus (remote park assist plus) koja će biti dostupna za naručivanje od 2023. Uz pomoć te potpore, Audi Q8 e- tron* može manevrirati pri parkiranju čak i u najuža parkirna mjesta. Kupci mogu upravljati postupkom parkiranja putem aplikacije myAudi na svojim smartphone uređajima. Kada vozilo dosegne krajnji položaj na parkirnom mjestu, automatski se gasi, aktivira parkirnu kočnicu i zaključava vrata. Za izlazak iz parkirnog mjesta motor se uključuje putem aplikacije myAudi, a zatim vozilo izađe dovoljno kako bi vozaču i putnicima omogućilo dovoljno mjesta za ulazak.

Digitalna matrix LED prednja svjetla

Q8 e-tron* u dodatnoj opremi dolazi s digitalnim matrix LED prednjim svjetlima. Tijekom vožnje na autocesti, orijentacijsko svjetlo označava položaj vozila u voznom traku i pomaže vozaču da ostane zaštićen u sredini u uskim prostorima. Dostupne su i tri nove značajke: poboljšane informacije o prometu, osvjetljenje voznog traka sa žmigavcem i orijentacijsko svjetlo za vožnju na seoskim cestama.

Interijer luksuzne klase

Stakleni panoramski krovni otvor čini unutrašnjost svjetlijom i pojačava osjećaj prozračnosti i otvorenosti. Stakleni se elementi otvaraju i zatvaraju elektronički. Upravljanje zaslonima za sunce za zatamnjivanje jednako je praktično. Kada je otvoren, dvodijelni stakleni krov poboljšava klimu u unutrašnjosti zahvaljujući učinkovitoj ventilaciji. Integrirani deflektor vjetra također smanjuje buku. Kao alternativu standardnom dvozonskom klima-uređaju Audi također nudi komforni automatski klima uređaj s 4 zone i paket kvalitete zraka. Trostupanjska ventilacija osigurava udobno sjedenje, čak i na visokim vanjskim temperaturama. Individualna konturna sjedala sprijeda podesiva po visini najistaknutiji su element dodatne opreme interijera. Uz pneumatsko namještanje sjedala i naslona, mogu se naručiti i s funkcijom masaže. Novi dodaci uključuju svjetlosmeđe orahovo drvo i održivi tehnički materijal izrađen djelomično od recikliranih PET boca.

 

 

Zasloni visoke rezolucije osjetljivi na dodir i govorne naredbe

Poput svih modela marke Audi luksuzne klase, Q8 e-tron* opremljen je operativnim sustavom MMI touch response. Njegova dva velika zaslona visoke rezolucije - gornji s dijagonalom od 10,1 inča i donji s dijagonalom od 8,6 inča - zamjenjuju gotovo sve konvencionalne prekidače i gumbe. Osim upravljanja pomoću dva dodirna zaslona, velik se broj značajki može aktivirati govornim naredbama normalnim govorom. Koncept digitalnog zaslona i upravljanja u modelu Audi Q8 e- tron* zaokružuje serijski Audi virtualni kokpit s HD rezolucijom. Specifična grafika prikazuje sve važne aspekte električne vožnje, od snage punjenja do dosega. Na zahtjev je moguće dodati head- up zaslon. Na hrvatskom će tržištu Audi Q8 e-tron* u serijskoj opremi biti opremljen s MMI navigacijskim sustavom plus. Njegov medijski centar podržava standard za brzi prijenos podataka LTE Advanced i ima integrirani WiFi hotspot za mobilne uređaje putnika. Navigacijski sustav inteligentno preporučuje odredišta na temelju prethodnih ruta.

Reciklirani materijali

Audi Q8 e-tron* bit će certificiran kao neto ugljično neutralan¹ za kupce u Europi i SAD-u. Audi također upotrebljava reciklirane materijale za neke komponente modela Audi Q8 e-tron*. Tim se materijalima, obrađenima postupkom recikliranja, smanjuje količina korištenih resursa i osigurava zatvoren, učinkovit i održiv ciklus materijala. U unutrašnjosti modela Audi Q8 e-tron*, Audi upotrebljava reciklirane materijale za izolaciju i prigušivanje, kao i za tepihe. Dekorativni umetak iznad zaslona, nazvan Tech Layer, dostupan je s novim tehničkim materijalom antracit boje koji se dijelom sastoji od recikliranih PET boca. U paketu opreme S line sportska su sjedala presvučena umjetnom kožom i materijalom od mikrovlakana Dinamica. Dinamica je napravljena od do 45 posto poliesterskih vlakana koja se proizvode od recikliranih PET boca, rabljenog tekstila i ostataka vlakana. Za razliku od dosadašnje kvalitete mikrovlakana, za proizvodnju materijala Dinamica također se ne upotrebljavaju otapala - još jedan doprinos zaštiti okoliša.

Nadalje, po prvi se put upotrebljavaju neke komponente povezane sa sigurnošću koje djelomično sadrže miješani automobilski plastični otpad obrađen postupkom kemijskog recikliranja - konkretno, plastični poklopci za kopče sigurnosnih pojaseva. U sklopu projekta PlasticLoop, Audi je surađivao s proizvođačem plastike LyondellBasell na uspostavljanju procesa u kojem će se kemijsko recikliranje po prvi put upotrebljavati za ponovnu upotrebu miješanog automobilskog plastičnog otpada u serijskoj proizvodnji modela Audi Q8 e-tron*. U tom procesu, koji se provodi u suradnji s proizvođačem LyondellBasell, plastične komponente iz vozila kupaca koje se više ne mogu popraviti rastavljaju se i odvajaju od stranih materijala, kao što su metalne spojnice, prije nego što se usitne i prerade u pirolitičko ulje postupkom kemijskog recikliranja. To se pirolitičko ulje zatim upotrebljava kao sirovina u proizvodnji nove plastike u pristupu masene bilance².

Uvođenje na tržište u proljeće 2023.

Uvođenje na tržište novih modela Audi Q8 e-tron* i Audi Q8 Sportback e-tron*, koji će biti dostupni za narudžbu od sredine studenog, planirano je za kraj veljače 2023. u Hrvatskoj i na najvažnijim europskim tržištima.

 

 

*Vrijednosti ukupne potrošnje goriva / električne energije i emisija svih modela navedene i dostupne na njemačkom tržištu nalaze se na popisu na kraju ovog teksta.
** Za ovo vozilo su vrijednosti potrošnje i emisija dostupne samo prema WLTP-u, a ne prema NEFZ-u. Podaci o potrošnji goriva i emisijama CO₂ navedeni u rasponima ovise o odabranoj specifikaciji vozila.

 

1 Audi neto nulte stope emisije ugljika definira kao situaciju u kojoj, nakon što su iscrpljene druge moguće mjere smanjenja, tvrtka nadoknađuje ugljik koji emitiraju proizvodi ili aktivnosti marke Audi i/ili emisije ugljika koje se trenutačno ne mogu izbjeći u opskrbnom lancu, proizvodnji i recikliranju vozila marke Audi dobrovoljnim kompenzacijskim projektima koji se provode diljem svijeta. U tom kontekstu, emisije ugljika nastale tijekom faze upotrebe vozila, tj. od trenutka kada je vozilo isporučeno kupcu, nisu uzete u obzir.

2 Plastični granulat za poklopce za kopče sigurnosnih pojaseva (uključujući punila i aditive) sastoji se od najmanje 70 posto pirolitičkog ulja proizvedenog kroz projekt. To je pirolitičko ulje dobiveno kao dio procesa proizvodnje plastičnih granulata. Dodjela otpadnog pirolitičkog ulja provodi se u okviru pristupa masene bilance s kvalificiranim kreditnim prijenosom. To znači da ecocycle, nezavisna vanjska certifikacijska agencija, potvrđuje da su sudionici projekta zamijenili količine fosilnih resursa potrebnih za poklopce za kopče sigurnosnih pojaseva pirolitičkim uljem proizvedenim od miješanih automobilskih plastičnih materijala. Namjera je osigurati dovoljno pirolitičkog ulja u gore navedenoj mjeri za cijeli proizvodni ciklus poklopaca za kopče sigurnosnih pojaseva modela Q8 e-tron na temelju trenutačno planiranih brojki proizvodnje.

Oprema, podaci i cijene navedeni u ovom dokumentu odnose se na ponudu modela u Njemačkoj. Podložno promjenama bez prethodne obavijesti; izuzevši pogreške i propuste.

Vrijednosti potrošnje goriva / električne energije i emisija** gore navedenih modela:

Audi Q8 50 e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24.0-20.1

(WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km (g/mi): 0 (0)

Audi Q8 55 e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24.4-20.6

(WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km (g/mi): 0 (0)

Audi SQ8 e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 28.0-24.6

(WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km (g/mi): 0 (0)

Audi Q8 50 Sportback e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 23.7-19.5

(WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km (g/mi): 0 (0)

Audi Q8 55 Sportback e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 24.1-19.9

(WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km (g/mi): 0 (0)

Audi SQ8 Sportback e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): - (NEDC); 27.0-23.5

(WLTP); kombinirane CO₂ emisije u g/km (g/mi): 0 (0)

Za ovo vozilo su vrijednosti potrošnje i emisija dostupne samo prema WLTP-u, a ne prema NEFZu. 

Podaci o potrošnji goriva i emisijama CO₂ navedeni u rasponima ovise o odabranoj specifikaciji vozila.

Audi e-tron

Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km (62,1 mi): 26.1 - 21.0 (WLTP);

24.3 - 20.9 (NEDC); kombinirane CO₂ emisije u (g/mi): 0 (0)

 

**Navedene vrijednosti potrošnje i emisija utvrđene su prema zakonski propisanim mjernim

metodama. Ciklus testiranja WLTP potpuno je zamijenio NEDC 1. siječnja 2022., što znači da nema

dostupnih NEDC vrijednosti za vozila s novim homologacijama nakon tog datuma.

Brojke se ne odnose na jedno, specifično vozilo i nisu dio ponude, već su navedene isključivo radi

usporedbe različitih tipova vozila. Dodatna oprema i dodaci (dijelovi za nadogradnju, druge

veličine guma itd.) mogu promijeniti relevantne parametre vozila, kao što su težina, otpor pri

kotrljanju i aerodinamika, te u kombinaciji s vremenskim uvjetima, prometom i individualnim

stilom vožnje mogu utjecati na potrošnju goriva, potrošnju električne energije, emisije CO₂ i

podatke o performansama vozila.

Zbog realističnijih uvjeta ispitivanja, izmjerene vrijednosti potrošnje i emisije CO₂ u mnogim su

slučajevima veće od vrijednosti izmjerenih prema NEDC-u. To bi moglo dovesti do odgovarajućih

promjena u oporezivanju vozila od 1. rujna 2018. Dodatne informacije o razlikama između WLTPa i NEDC-a dostupne su na adresi https://www.audi.hr/aktualno/wltp

Dodatne informacije o službenim podacima o potrošnji goriva i službenim specifičnim emisijama

CO₂ novih osobnih vozila možete pronaći u "Vodiču o potrošnji goriva, CO₂ emisijama i potrošnji

energije svih novih modela osobnih vozila", koji je dostupan besplatno na svim prodajnim

mjestima trgovaca.