9.12.2022

CUPRA dodatno jača predanost električnom motosportu dok se pridružuje ABT-u u seriji utrka Formula E 

  • ABT CUPRA natjecat će se u okviru utrke ABB FIA Formula E, natjecanja koje donosi utrke električnih vozila u središta legendarnih svjetskih gradova, i to od 2023. godine 
  • Oslanjajući se na svoj uspjeh u okviru natjecanja FIA ECTR i Extreme E, to predstavlja logičan sljedeći korak za marku CUPRA dok nastavlja dokazivati da su elektrifikacija i performanse savršena kombinacija 
  • Marka CUPRA udružit će snage s timom ABT Sportsline pod nazivom ABT CUPRA Formula E Team, a vozači od kojih će se on tijekom prve godine postojanja sastojati bit će Robin Frijns (Nizozemska) i Nico Müller (Švicarska)

Marka CUPRA provela je posljednje četiri godine nanovo osmišljavajući motosport i natječući se kako bi odnijela pobjedu, razvijajući e-Racer - prvi potpuno električni trkaći automobil na svijetu - te postižući uspjehe u natjecanjima kao što su serija utrka FIA ETCR i Extreme E. CUPRA je marka s natjecateljskim duhom u svojem DNK-u i velikim ambicijama za održivo utrkivanje.

 

 

Marka CUPRA sada je - uz ambiciju da postane potpuno elektrificirana marka do 2030. godine - spremna za sljedeću fazu svog razvoja te će se u sezoni 2023. godine pridružiti timu ABT u utrci Formula E, vodećem svjetskom trkaćem natjecanju električnih vozila. To je logičan korak za marku CUPRA dok nastavlja transformirati svijet utrka te dokazivati da su elektrifikacija i performanse savršena kombinacija. 

ABB FIA Formula E - prvo svjetsko prvenstvo potpuno električnih vozila Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i jedini sport s certificiranom nultom stopom emisija štetnih tvari od trenutka svojeg nastanka - i marka CUPRA dijele isti DNK, a oba igrača dopiru do raznolike publike koja dijeli isto mišljenje. To je skupina koja se sastoji od zaljubljenika u tehnologiju i inovacije, koji stapaju fizički i digitalni svijet u jedno. Baš kao i CUPRA, Formula E prisutna je u metaverseu uz službenu blockchain trkaću igru, a obje marke dopiru dopojedinaca kojima je stalo do održivosti te koji su strastveni zaljubljenici utrka i performansi. 

"Utrkivanje se nalazi u samoj srži DNK-a marke CUPRA - a marka CUPRA utrkuje se kako bi pobijedila", rekao je Wayne Griffiths, generalni direktor marke CUPRA. "Pravi je trenutak da učinimo sljedeći korak te se pridružimo najvećoj svjetskoj utrci električnih automobila. Jedva čekam vidjeti kako se tim ABT CUPRA Formula E natječe u središtu nekih od legendarnih svjetskih gradova. Pridruživanjem Formuli E, jedinstvenoj platformi za motosport, naglašava se naša ambicija da postanemo uistinu globalno relevantna marka, s ciljem nadahnjivanja svijeta iz Barcelone."

 

 

Uz timske vozače Robina Frijnsa (Nizozemska) i Nica Müllera (Švicarska) prijavljene za sezonu 2023. godine, sudjelovanje tima ABT CUPRA Formula E u kraljevskoj klasi svih trkaćih platformi s potpuno električnim vozilima uvelike će utjecati na marku, i to zahvaljujući globalno vidljivim sposobnostima tehničke inovacije koje Formula E pruža. ABT i marka CUPRA unaprijedit će svoj odnos kao glavni partneri u timu, dok će Mahindra Racing osigurati tehnologiju pogonskog sustava. 

Marka CUPRA već je partner tima ABT za seriju utrka Extreme E, a obje su marke pioniri u području utrka električnih vozila. ABT je postigao golem uspjeh u okviru Formule E s vlastitim timom, a marka CUPRA svoju je pustolovinu električnog motosporta započela razvojem modela e-Racer, prvog potpuno električnog trkaćeg automobila na svijetu. Nastavak njihova partnerstva dokaz je da CUPRA i ABT dijele istu viziju transformacije svijeta motosporta putem elektrifikacije.

Stvaranje modela e-Racer dovelo je marku CUPRA do toga da se pridruži utrci FIA ETCR World Cup - prvom svjetskom natjecanju potpuno električnih trkaćih automobila - u okviru koje je tim osvojio prva mjesta u kategoriji Vozači i Proizvođači kako u sezoni 2021. tako i u sezoni 2022. godine. Godine 2022. vozači tima CUPRA EKS osvojili su sva prva tri mjesta u posljednjem poretku sezone. Model CUPRA e-Racer bio je daleko najbrži i najpouzdaniji automobil u okviru toga natjecanja drugu godinu zaredom.  

Sudjelovanjem u seriji utrka Extreme E - globalnom natjecanju električnih SUV offroad vozila kojim se skreće pozornost na prirodne predjele kojima prijete klimatske promjene - upotpunjava se način na koji se marka CUPRA kreće prema elektrifikaciji do kraja ovog desetljeća, a marka dijeli stav natjecanja o važnosti isticanja uzroka klimatskih promjena. 

Još je 2018. godine ambicija marke CUPRA bila nanovo osmisliti svijet automobilskih utrka. Zahvaljujući nekolicini entuzijasta s velikim snovima ova je marka nastavila izazivati trkaće performanse te je postala pionir novih formata sporta, stvarajući nove emocije i iskustva.