15.5.2023

Svjetska premijera, rekordne brojke i nova predstavljanja

  • S potpuno električnim modelom CUPRA Tavascan, san marke postaje stvarnost
  • Više od 300.000 prodanih vozila ovog challenger branda od 2018. godine
  • Najuspješniji prvi kvartal s više od 46.000 prodanih vozila u ovoj godini
  • Predstavljen DarkRebel: virtualni sportski automobil s čistom CUPRA DNK
  • Metahype i Exponential Experience: uronite u nove svjetove

CUPRA je na svom Exponential Impulse eventu u Berlinu, neposredno prije vikenda Formule E, predstavila sljedeću fazu svoje evolucije: marka, koja ove godine slavi petu obljetnicu svog postojanja, proslavila je također svjetsku premijeru svog prvog potpuno električnog SUV coupéa, CUPRA Tavascan, koji bi se na tržištu trebao pojaviti 2024. godine.

Marka je također predstavila CUPRA DarkRebel, virtualno sportsko vozilo koncipirano za grad budućnosti. Ono više nije ograničeno fizičkim granicama, a mogu ga konfigurirati fanovi marke, tzv. CUPRA Tribe. Povrh toga, CUPRA se službeno prezentira online s Metahypeom, prostorom za doživljavanje ovog challenger branda u metaverzumu. I naposlijetku, marka je također prezentirala Exponential Experience - jedinstven doživljaj u okviru koncepta CUPRA UrbanRebel Racing, gdje se susreću fizički i digitalni svijet.

"Danas je sve u znaku strasti marke CUPRA za ostvarenjem snova", izjavio je Wayne Griffiths, izvršni direktor marke CUPRA. "CUPRA je još mlada marka, no ipak smo, u samo pet godina, zahvaljujući našoj odvažnosti i odlučnosti, nizali rekord za rekordom nevjerojatnom brzinom. Od lansiranja marke, CUPRA je prodala više od 300.000 vozila, što je čini najbrže rastućom markom u Europi. Rekord je također postignut u prvom kvartalu 2023. s više od 46.000 prodanih vozila, što je doprinijelo profitabilnosti marke SEAT."

 

 

Svjetska premijera modela CUPRA Tavascan

Vrhunac Exponential Impulse eventa bila je svjetska premijera modela CUPRA Tavascan, prvog potpuno električnog SUV coupéa marke i drugog potpuno električnog modela nakon CUPRA Borna. Ovo vozilo utjelovljuje viziju marke CUPRA o elektrifikaciji i ostaje vjerno konceptualnom automobilu iz 2019., dokazujući da CUPRA Tavascan ne predstavlja odgovor na promjene, već je automobil koji ih pokreće.

"Kada smo predstavili konceptualni automobil Tavascan na IAA sajmu u Frankfurtu na Majni 2019. godine, bio je to naš automobil iz snova - manifest svega onoga što smo željeli postići s modelom CUPRA", izjavio je Wayne Griffiths. "Otad smo uvijek vjerovali da u stvarnost možemo pretvoriti sve o čemu sanjamo. A danas se taj san i ostvaruje."

CUPRA Tavascan ne predstavlja samo automobil, to je ujedno orijentiranost na budućnost i impuls za novi, markantan dizajnerski jezik: dizajn eksterijera nudi atletske i sportske proporcije. Sprijeda se odmah prepoznaju LED matrix svjetla s potpisom u obliku trokuta. Unutrašnjost, zahvaljujući karakterističnom središnjoj konzoli u kombinaciji s uskim ventilacijskim prorezima, predstavlja pravi dragulj arhitekture - gotovo nevidljiv.

Kao SUV koji pobuđuje emocije i orijentiran je na vozača, CUPRA Tavascan raspolaže tehnologijom dinamičnog voznog postroja DCC Sport, sportskim voznim postrojem i progresivnim upravljačem. Ovi atributi i gume vrhunskih performansi na kovanim 21-inčnim lakometalnim kotačima pružaju jedinstveno iskustvo sportske vožnje.

Prvi potpuno električni SUV coupé ove marke baziran na MEB platformi Volkswagen koncerna bit će dostupan u dvije varijante snage: 210 kW (286 KS) (kombinirana potrošnja struje: 15,6 kWh/100 km; kombinirana emisija CO₂: 0 g/km; električni doseg: 549 km; WLTP vrijednosti)¹ i 250 kW (340 KS) (kombinirana potrošnja struje: 16,6 kWh/100 km; kombinirane emisije CO₂: 0 g/km; električni doseg: 517 km ; WLTP vrijednosti)¹; snažnija verzija raspolaže dvomotornim pogonom na sve kotače koji nudi snagu i maksimalnu trakciju. CUPRA Tavascan VZ postiže brzinu od 50 km/h za samo 2,4 sekunde (od 0 do 100 km/h za samo 5,6 sekundi).

Zahvaljujući bateriji neto kapaciteta od 77 kWh, nudi i dovoljan kapacitet za doseg do 549 kilometara prema službenom WLTP ispitnom postupku. CUPRA Tavascan može se u samo sedam minuta napuniti za dodatni doseg od 100 kilometara. A ako baterija padne na samo 10 posto, može se u manje od pola sata ponovno napuniti do 80 posto na stanici za punjenje od 135 kW.²

CUPRA Tavascan raspolaže 15-inčnim infotainment sustavom - dosad najvećim u modelu CUPRA - s novodizajniranim i razvijenim sučeljem Humane Machine Interface (HMI). CUPRA Tavascan, povrh toga, po prvi put sadrži High-Fidelity audio sustav s 12 zvučnika razvijen u suradnji s vrhunskom kompanijom za zvuk Sennheiser.

Dizajniran i razvijen u Barceloni, CUPRA Tavascan proizvodit će se u kineskoj tvornici Volkswagen koncerna u Anhuiju, ultra modernom inovacijskom centru za električnu mobilnost, a na tržište bi trebao stići 2024. godine uz planiranu godišnju prodaju više od 70.000 vozila.

 

 

Metahype

Na Exponential Impulse eventu također je službeno predstavljen CUPRA Metahype, virtualni otok koji se neprestano proširuje i na kojem se okupljaju marke, kreativne osobe i zajednice u svrhu povezivanja, surađivanja, stvaranja i dijeljenja emocionalnih iskustava. Nakon najave Metahypea prošle godine, marka CUPRA je u Berlinu predstavila pet jedinstvenih prostora koji čine CUPRA Metahype District and Experiences:

  1. CUPRA Plaza: mjesto okupljanja za CUPRA Tribe, radi uspostavljanja i održavanja kontakata
  2. CUPRA Racing: mjesto na kojem oživljava trkaći DNK marke kroz gamifikaciju uz korištenje igara s utrkama gdje se vozačke vještine korisnika provjeravaju kroz dvije različite igre
  3. CUPRA Metahype City Garage: mjesto za otkrivanje i istraživanje CUPRA modela, upoznavanje CUPRA Mastera i doživljaj novog modela CUPRA Tavascan
  4. CUPRA Hub: mjesto za predstavljanje marke CUPRA izvan svijeta automobila - pretražujte CUPRA Collection Boutique ili sudjelujte u plesnim izazovima od strane Primavera Sounda
  5. CUPRA Next: ovdje korisnici mogu utjecati na budući dizajn modela CUPRA DarkRebel

Kod Metahypea naglasak je na suradnji i stoga je Primavera Sound jedan od prvih brandova  koji se pridružio Metahypeu od samog početka, a uskoro će uslijediti i drugi partneri. Primavera Sound na platformi nudi stalne sadržaje vezane uz glazbu i kreativnu DJ akademiju kako bi dao poticaj novoj generaciji ljubitelja glazbe. Metahype će biti raspoloživ preko računala na Metahype.com, a uskoro i na mobilnom uređaju. Ovdje se možete prijaviti i započeti s istraživanjem otoka: www.metahype.com

 

 

Exponential Experience

CUPRA je također predstavila Exponential Experience, jedinstveni koncept utrka koji spaja virtualni i fizički svijet. Kombinacija slušalica za virtualnu stvarnost i koncepta CUPRA UrbanRebel Racing predstavlja prvi električni doživljaj utrka koji nadilazi granice fizičkog svijeta.

"CUPRA Exponential Experience oživljava nešto što većina vozačica i vozača inače ne bi doživjelo: nevjerojatan osjećaj vožnje električnog trkaćeg automobila. Jedinstveni koncept utrka koji međusobno ujedinjuje virtualni i stvarni svijet. Omogućuje svima doživljaj automobilističkog sporta na drugačiji način," izjavio je Xavi Serra, voditelj CUPRA Racinga.

Adrien Tambay, profesionalni vozač utrka i ambasador marke CUPRA detaljno je opisao iskustvo na pozornici, dok je Jordi Gené ušao u CUPRA UrbanRebel Racing - koji nudi maksimum do 320 kW - kako bi predstavio doživljaj slušalica za mješovitu stvarnost visoke razlučivosti i u dinamičnom, virtualnom svijetu igara vozio od Barcelone do Berlina.

 

1. Navedene vrijednosti potrošnje i emisija utvrđene su prema zakonski propisanom postupku WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), koji je od 1. rujna 2018. postupno zamijenio dosadašnji NEDC postupak (New European Driving Cycle).

2. Vrijeme punjenja može varirati ovisno o veličini baterije, temperaturi, naponu sustava za punjenje, stanju baterije i korištenju drugih električnih uređaja tijekom postupka punjenja.