6.10.2022

"CO₂mpensating by planting"

Kada kao tvrtka osvijestite svoju cjelokupnu ulogu u društvu tada društvena odgovornost za vas poprima pravi oblik

Upravo nam je to bila želja i svrha priključivanja hvalevrijednom projektu "CO₂mpensating by planting" organiziranom od strane Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i agencije" Hearth thinking & doing". Cilj projekta je sadnjom novih sadnica diljem Hrvatske kompenzirati emisiju ugljičnog dioksida i neutralizirati ugljični otisak kojeg svi ostavljamo. Našu poslovnu suradnju smo započeli još 2021. godine te dogovorili financijsku potporu za sadnju ukupno 1000 sadnica, a 2022. godine smo taj broj povećali za još 100 novih sadnica, dakle ukupno 1100 sadnica koje smo, što mi kao zaposlenici, što volonteri Saveza izviđača i Hrvatskih šuma posadili diljem Hrvatske na lokacijama gdje je to najpotrebnije odnosno gdje su šume stradale širenjem raznih nametnika radi devastirajućeg utjecaja klimatskih promjena.

Sretni smo što živimo u zemlji koja se u svom kopnenom dijelu može pohvaliti s gotovo 50% pokrivenosti šumom. Često nismo svjesni ili lako zaboravljamo na te osnovne postavke te je krajnje vrijeme da svi skupa damo svoj mali, ali važan, doprinos očuvanju našeg okoliša i planete Zemlje jer nam je to jedini dom.

I zato hvala našim partnerima na inicijativi, inspiraciji i predanosti ovom projektu. Mi ćemo kao tvrtka nastojati koliko god je to moguće podupirati ovakve projekte i u budućnosti i dokazivati djelima, a ne samo riječima, da su naše ključne vrijednosti i načela kojima se rukovodimo, stvarni život - ne samo riječi na papiru.

U sklopu programa, svaka tvrtka može određenom metodologijom izračunati vlastiti ugljični otisak te sukladno tome i broj te vrstu stabala koja će se posaditi u određenom razdoblju. Sadnja se obavlja u suradnji s volonterima Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskim šumama u sklopu edukativnog programa "Šume dišu, CO₂ brišu", a sudjelovanjem u programu "CO₂mpensating by planting" tvrtke pomažu i druge programe. Jedan od njih su i popularni "Šumoborci", odnosno program edukacije djece i mladih o važnosti šuma, učincima klimatskih promjena, zaštiti prirode te vlastitoj odgovornosti za čovjekov okoliš. Program se odvija u obrazovnim institucijama, s ciljem poticanja djece i mladih na volonterstvo, brigu za zajednicu i okoliš. A mi, kao društveno odgovorna tvrtka želimo biti primjer što smo i p(d)okazali sadnjom jednog dijela sadnica sredinom ožujka. Jer ne smijemo zaboraviti da smo mi ti koji Zemlju činimo ovakvom kakva je i da je ostavljamo budućim generacijama. Zato je zadatak svih nas da je ostavimo budućim generacijama što ljepšu, zdraviju, zeleniju…