2.3.2023

Kvalitetniji, privlačniji, digitalniji: Svjetska premijera novog modela ID.3

  • Sustavno implementirane povratne informacije kupaca: osvježen dizajn izvana, kvalitetniji materijali unutra
  • Najmodernije praktične značajke i sustavi potpore za vozača olakšavaju svakodnevnu vožnju
  • Planer rute za električna vozila dodatno olakšava punjenje električnog vozila
  • Novi ID.3 jedan je od ukupno deset novih električnih modela planiranih do 2026.

Osvježen dizajn, kvalitetniji materijali i sustavi potpore najnovije generacije: to je novi ID.3¹. Dvije i pol godine nakon predstavljanja prve generacije, najprodavaniji potpuno električni model marke Volkswagen stiže na tržište temeljito prerađen. Uz najnoviji softver, ovo kompaktno električno vozilo ima osvježen vanjski i profinjen unutrašnji dizajn. Ponuda boja proširena je novim bojama, uključujući Dark Olivine zelenu. Održivi materijali visoke kvalitete koji nisu životinjskog podrijetla odraz su strategije marke Volkswagen za potpuno električnu obitelj modela ID.

Imelda Labbé, član Uprave za prodaju, marketing i postprodaju marke Volkswagen: "Drugom generacijom modela ID.3, nastavljamo priču o uspjehu naše obitelji ID. Dizajn je zreliji, a materijali u unutrašnjosti značajno su poboljšani. Novi model ID.3 dokaz je naše jasne predanosti kvaliteti, dizajnu i upravljivosti, a sistematski smo implementirali želje naših kupaca." Novi ID.3 jedan je od deset električnih modela koje će VW predstaviti na tržištu do 2026.

Vanjski izgled: osvježen dizajn, poboljšana aerodinamika. Vanjski izgled potpuno električnog modela iz kompaktne klase privlači poglede svojim svježim i izražajnim izgledom: optimizirani otvori za hlađenje zrakom i velika lakirana površina daju prednjem kraju vozila pouzdan i prijateljski izgled, iz svakog kuta. Tomu pridonosi i novi branik. Poklopac motora sada se čini dužim jer je uklonjena crna letvica ispod vjetrobranskog stakla pa udubljeni bočni dijelovi dodatno izdužuju prednji kraj. VW je optimizirao aerodinamiku poboljšanjem protoka zraka oko prednjih kotača - poznatog kao "zračna zavjesa". Straga dvodijelna stražnja svjetla po prvi puta svijetle u poklopcu prtljažnika.

 

 

Unutrašnjost: održivi materijali vrhunske kvalitete koji nisu životinjskog podrijetla. Unutrašnjost novog modela ID.3 kombinira moderan dizajn i održive materijale. Precizni šavovi kontrastne boje dodatno naglašavaju osjećaj kvalitete. VW za obloge vrata i presvlake sjedala upotrebljava materijal od mikrovlakana, Artvelours Eco, tkaninu koja sadrži 71 posto reciklata. To je sekundarna sirovina koja se dobiva recikliranjem plastike koja je prethodno barem jednom odložena kao otpad. Artvelours Eco ima iste karakteristike u pogledu izgleda i osjećaja te trajnosti kao i konvencionalni novi materijali. Ni oprema u unutrašnjosti ne sadrži materijale životinjskog podrijetla. Osim toga, prikupljeni su i implementirani brojni prijedlozi kupaca u okviru poboljšanja proizvoda i poboljšanja standardnog paketa opreme. Meke, pjenaste površine u kokpitu donose novo taktilno iskustvo. Preuređene unutarnje obloge vrata također su mekše i veće su površinom.

 

 

Serijski inteligentno povezan. Punjenje je jednostavnije i praktičnije no ikad uz novi ID.3., zahvaljujući serijskim funkcijama kao što su Plug & Charge - kojom se vozilo autentificira i započinje proces punjenja kada je kabel za punjenje priključen na stanici za punjenje - te inteligentnom Planeru rute za električna vozila. Na dužim putovanjima, Planer rute za električna vozila izračunava zaustavljanja radi punjenja kako bi se do odredišta stiglo što je brže moguće - upotrebom aktualnih informacija o prometu i prognoza uz razinu napunjenosti baterije. Zaustavljanja radi punjenja analiziraju se dinamički na temelju kapaciteta pojedinačnih stanica za punjenje. To znači da funkcija planiranja rute može predložiti dva kratka punjenja velikom snagom umjesto jednog dugog zaustavljanja radi punjenja manjom snagom. Osim toga, sustav otkriva stanice za punjenje koje su zauzete - te ih ni ne predlaže. POI odredišta moguće je prenijeti u vozilo s pomoću besplatne aplikacije We Connect ID.

 

 

Moderan i intuitivan koncept upravljanja. Novi ID.3 dolazi s najnovijom generacijom softvera. To poboljšava performanse sustava i omogućuje primanje "over-the-air" update-a. Kompaktnim vozačevim zaslonom dijagonale 13,4 centimetra (5,3 inča) upravlja se putem višenamjenskog kola upravljača. Na središnjem je dijelu konzole sada serijski 30,5- centimetarski (12-inčni) dodirni zaslon za navigacijski sustav, funkcije telefona, medije, sustave potpore i postavke vozila.

Tijekom dizajniranja izbornika u obzir su uzete mnoge želje kupaca. Između ostaloga, raspored je jasniji, a izbornik za punjenje sada se nalazi na prvoj razini dodirnog zaslona.
Opcijski Head-Up zaslon s proširenom stvarnošću (AR head-up display) projicira informacije kao što su brzina vozila i upute dinamičke navigacije na vjetrobranskom staklu. Vozaču se ove informacije prikazuju 10 metara ispred vozila - prikazane ispravnom perspektivom i jasno prepoznatljive.

Sustavi potpore najnovije generacije²Opcijski sustav potpore Travel Assist³ sada je dostupan i u modelu ID.3. U kombinaciji s automatskom regulacijom razmaka (ACC) za uzdužnu kontrolu vozila od 0 km/h do najveće brzine i sustavom za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist) za bočnu kontrolu, ovaj sustav potpore upotrebljava dva provjerena sustava koji su potpuno integrirani jedan s drugim u novom modelu ID.3. Ako su dostupni masovni podaci, sustav potpore Travel Assist treba samo jednu identificiranu oznaku voznog traka kako bi zadržao vozilo na voznom traku tijekom vožnje po državnim cestama.

Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke odgovoran za razvoj"Uz novi ID.3 donosimo premium tehnologiju u kompaktnu klasu - što je u skladu s ciljem marke Volkswagen da sukcesivno nudi inovacije u cjelokupnoj ponudi modela. To se također odražava u najnovijoj generaciji praktičnih značajki i sustava potpore u novom modelu ID.3. Upotrebom masovnih podataka sustava potpore Travel Assist, poduzimamo sljedeći korak na putu prema visokoautomatiziranoj vožnji."

 

 

Volkswagen on the Way to ZERO. VW je stigao do još jedne prekretnice na svom putu da postane pružatelj usluga mobilnosti temeljenih na softveru s nultom stopom emisija. Od uvođenja obitelji ID. na tržište, već je više od 600.000 ID. modela koji se temelje na modularnoj platformi za električna vozila (MEB) isporučeno kupcima diljem svijeta. Ponuda vozila marke Volkswagen sada obuhvaća šest modela ID. Uz proizvodnju u pogonima Zwickau i Dresden, novi će se ID.3 također proizvoditi u glavnoj tvornici u Wolfsburgu od jeseni 2023. 

 

 

 

 

1 ID.3 Pro: Potrošnja struje u kWh/100 km: kombinirana 16,0-15,3; emisije CO₂ u g/km: kombinirane 0. ID.3 Pro S: Potrošnja struje u kWh/100 km: kombinirana 15,7; emisije CO₂ u g/km: kombinirane 0. Vrijednosti potrošnje i emisija dostupne su samo u skladu s WLTP ciklusom vožnje, a ne NEDC. Vrijednosti potrošnje i emisija CO₂ s dosegom ovise o odabranoj opremi vozila.

2 Funkcija sustava potpore za vozača može se upotrebljavati samo unutar ograničenja sustava. Vozač mora biti spreman prevladati sustav potpore u svakom trenutku i ne oslobađa ga se odgovornosti da razborito upravlja vozilom. Operaciju je moguće deaktivirati u svakom trenutku.

3 "Sustav potpore Travel Assist": sustav je moguće upotrebljavati do najveće brzine vozila. Samo u kombinaciji s navigacijskim sustavom. Samo u kombinaciji s aktivnom We Connect licencom. Online dijelove sustava potpore "Travel Assist s masovnim podacima" moguće je upotrebljavati samo u opsegu pokrivenosti mobilne mreže te uz odgovarajuće postavke privatnosti. Online dio moguće je deaktivirati u bilo kojem trenutku u aplikaciji We Connect ID. Online dio sustava potpore "Travel Assist" dostupan je u zemljama u nastavku: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo. Za aktivaciju online funkcija morate imati Volkswagen ID korisnički račun i prijaviti se u We Connect korisničkim imenom i lozinkom. Osim toga, potrebno je online sklopiti posebni We Connect ugovor s društvom Volkswagen AG. Nakon isporuke vozila, imate 90 dana za aktivaciju online funkcije sustava potpore "Travel Assist s masovnim podacima". Nakon isteka tog razdoblja počinje početno razdoblje korištenja online dijela sustava potpore "Travel Assist s masovnim podacima" od 3 godine (besplatno). Upotreba online dijela sustava potpore "Travel Assist s masovnim podacima" omogućena je putem integrirane internetske veze. Povezane troškove prijenosa podataka nastale unutar Europe snosi Volkswagen AG u okviru mrežne pokrivenosti. Razmjena podataka putem interneta može prouzročiti dodatne troškove (npr. naknade za roaming), ovisno o tarifi vašeg mobilnog telefona, a posebno kad vozite u inozemstvu. Za pružanje usluge potrebno je prenijeti određene osobne podatke kao što su lokacija i IP adresa vozila. Više informacija o obradi podataka možete pronaći u izjavi o zaštiti podataka sustava potpore "Travel Assist s masovnim podacima". Dostupnost pojedinačnih usluga opisanih u paketima može se razlikovati ovisno o zemlji. Usluge su dostupne tijekom dogovorenog ugovornog razdoblja i mogu biti podložne promjenama sadržaja ili prekinute tijekom ugovornog razdoblja. Za više informacija posjetite connect.volkswagen-we.com i obratite se svom Volkswagen trgovcu. Za informacije o uvjetima vaše mobilne tarife obratite se svom pružatelju mobilnih usluga. Specifikacije opreme vrijede za njemačko tržište. Serijska se oprema može razlikovati na drugim tržištima.