18.5.2023

Proslava rođendana ikone: Volkswagen predstavlja ograničeno izdanje modela Polo GTI Edition 25

  • Kako bi obilježio godišnjicu, VW nudi novi Polo GTI² s opsežnim paketom serijske opreme i nekim posebnim dizajnerskim značajkama
  • Serijska oprema uključuje sportski ovjes, elektroničku blokadu diferencijala XDS i IQ. LIGHT - LED Matrix glavna svjetla
  • Prvi Polo GTI³ lansiran je 1998. i danas se smatra kolekcionarskim primjerkom

25 godina modela Polo GTI! - Kako bi obilježio tu godišnjicu, Volkswagen lansira posebno izdanje modela Polo GTI Edition 25¹. Godine 1998. Polo je svom imenu prvi put dodao tri legendarna slova: GTI. Sada, četvrt stoljeća nakon lansiranja modela Polo III GTI, VW predstavlja ograničeno izdanje trenutačnog modela Polo GTI sa 152 kW (207 KS). Snažan pogon je dojmljiv, ali to nije jedina stvar koja se ističe kod ovog sportskog kompaktnog automobila: značajke koje uključuju sportski ovjes, elektroničku blokadu diferencijala XDS, sveobuhvatnu ponudu serijske opreme i neke posebne elemente dizajna ono što ovaj model čini posebnim. 

 

 

Baš kao i "stariji brat" Golf GTI4 , Polo ima dugu povijest i niz sportskih prethodnika: VW obilježava četvrt stoljeća modela Polo GTI posebnim obljetničkim modelom Polo GTI Edition 25, ograničenim na 2500 primjeraka. "Volkswagen ima bogato nasljeđe, a Polo je jedno od naših najlegendarnijih vozila", kaže Imelda Labbé, članica Upravnog odbora marke Volkswagen za prodaju, marketing i postprodaju. "Ljubitelji modela GTI vrlo su nam važni i naš obljetnički model način je da s njima obilježimo ovu prekretnicu: slavimo 25 godina snage, performansi, sportskog karaktera i zabavne vožnje u klasi modela Polo."

Snaga i upravljanje vozilom: Snažni dvolitreni TSI motor sa 152 kW (207 KS) i okretnim momentom od 320 Nm model Polo GTI Edition 25 s pogonom na prednje kotače ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi. Nadalje, model je serijski opremljen posebno podešenim sportskim ovjesom. Time je karoserija spuštena za 15 milimetara, a u kombinaciji s elektroničkom blokadom diferencijala XDS osigurava sintezu izvrsne vozne dinamike, poboljšane trakcije i preciznog upravljanja tipičnog za modele GTI.  

 

 

Ekskluzivna obljetnička oprema: Novi poseban model također vizualno naglašava svoj istaknut položaj: krasi ga klasični GTI izgled s crvenim kočionim čeljustima i ukrasnim letvicama, saćastim dizajnom rešetke hladnjaka i kromiranim ispušnim cijevima. To nije sve: Polo GTI Edition 25 uključuje niz dodatnih ekskluzivnih značajki opreme uključujući 18-inčne kotače od lakog metala Adelaide sjajne crne boje, crni krov i crna vanjska zrcala. Sve te značajke pridonose stvaranju njegova sportskog izgleda. U serijskoj je opremi interijer opremljen vrhunskim sportskim sjedalima presvučenima perforiranom crno-crvenom kožom s prošivenim logotipima GTI i sjajnim crnim ukrasnim letvicama s crvenim slovima GTI. Vlasnike će logotip "One of 2500" na letvici praga podsjetiti da je njihov Polo jedno od vozila iz ograničene serije. Uz GTI boje Pure bijela, metalik Kings crvena, metalik Reef plava, metalik Smoke siva i Deep crna bisernog efekta, Polo GTI Edition 25 dostupan je i u Ascot sivoj boji. 

 

 

Inovativne tehnologije: Značajke u serijskoj opremi uključuju IQ.LIGHT LED Matrix glavna svjetla s dinamičnom regulacijom duljine svjetlosnog snopa (Dynamic Light Assist) i LED svjetlima za dnevnu vožnju koja osiguravaju vrlo ujednačeno osvjetljenje ceste. Tu je i višenamjensko sportsko kolo upravljača presvučeno kožom s tipkama i logotipom "25" te niz sustava potpore vozaču iz viših klasa vozila. Opcijski sustav potpore Travel Assist dio je IQ.DRIVE paketa i omogućuje djelomično automatiziranu vožnju. Sustav potpore Travel Assist može preuzeti upravljanje, kočenje i ubrzanje novog modela Polo GTI pri brzinama od 0 km/h do maksimalne brzine sustava od 210 km/h. Kako bi to učinio, sustav potpore Travel Assist oslanja se na poznate sustave uključujući automatsku regulaciju razmaka (Adaptive Cruise Control) za uzdužno navođenje i sustav za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist) (dio serijske opreme) za bočno navođenje.

Instrumenti i infotainment sustav u novom posebnom izdanju modela raspoređeni su na jednoj vizualnoj osi, što u svakom trenutku omogućuje jednostavan pregled i rukovanje. Infotainment sustav Ready2Discover dio je serijske opreme, a ima zaslon visoke rezolucije od 20 centimetara (8 inča) koji osigurava vrhunsku povezivost. Opcijski su dostupna i druga dva sustava.

 

 

Osvrt na 25 godina modela Polo GTI: Kada je lansirana 1979., GT varijanta prvog serijskog modela Polo pobudila je velik interes. No tek je 1998. njegova treća generacija smjela nositi legendarna tri slova. VW je ograničio proizvodnju prvog modela Polo GTI na 3000 primjeraka i nedugo nakon toga objavio je da je model rasprodan. Sljedeća GTI verzija pojavila se nekoliko godina kasnije tijekom 2006. Izdanje Cup Edition s motorom od 132 kW (180 KS) bilo je prava poslastica za obožavatelje jer se vizualno temeljilo na trkaćim automobilima korištenim u Polo Cupu.

Zatim je 2010. stigla peta generacija: 1,4-litreni TSI motor s turbopunjačem pokazao se kao hit među GTI entuzijastima, a osvojio je i nove obožavatelje. Nasljednik iz 2014. prštao je moćnom snagom: potpuno novi TSI motor nudio je 141 kW (192 KS) i maksimalnu brzinu od 236 km/h.

Polo se nastavio razvijati, a s njim se razvila i GTI tradicija: šesta generacija modela iz 2021. postavila je nove standarde za kompaktne automobile. Nastala je na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) koja je sinonim za tehnološki napredak u svim serijskim proizvodima uz visoku čvrstoću karoserije, izuzetno malu težinu vozila i izvrsna svojstva u slučaju sudara.

 

 

Južna Afrika - dom modela Polo GTI: Poput većine drugih modela Polo, Polo GTI Edition 25 proizvodi se u Kariegi u Južnoj Africi. "Naš tim u Južnoj Africi zaista se ponosi ovim vozilom", kaže Martina Biene, izvršna direktorica i predsjednica Volkswagen koncerna u Južnoj Africi (VWSA). "Polo ovdje ima dugu tradiciju - posebno Polo GTI." Tvornica, otvorena 1951., nalazi se u blizini Port Elizabetha i najveća je tvornica automobila na afričkom kontinentu. VWSA proizvodi modele Polo Vivo5 , Polo i - ekskluzivno - Polo GTI. 

 

  1. Polo GTI Edition 25 - potrošnja goriva u l/100 km: kombinirana 7,1-6,8; emisije CO₂ u g/km: kombinirane 161-153. Za vozilo su dostupne samo vrijednosti potrošnje i emisija u skladu s WLTP-om, a ne u skladu s NEDC-om. Ako su navedeni rasponi, vrijednosti potrošnje i emisija CO₂ ovise o odabranoj opremi vozila.

  2. Polo GTI - potrošnja goriva u l/100 km: kombinirana 7,1-6,8; emisije CO₂ u g/km: kombinirane 161- 153. Za vozilo su dostupne samo vrijednosti potrošnje i emisija u skladu s WLTP-om, a ne u skladu s NEDC-om. Ako su navedeni r

  3. Vozilo se više ne prodaje. 

  4. Golf GTI - potrošnja goriva u l/100 km: kombinirana 7,4-7,0; emisije CO₂ u g/km: kombinirane 167- 160. Za ovo vozilo su dostupne samo vrijednosti potrošnje i emisija u skladu s WLTP-om, a ne NEDCom. Ako su navedeni rasponi, vrijednosti potrošnje i emisija CO₂ ovise o odabranoj opremi vozila. 

  5. Vozilo se ne prodaje u Njemačkoj.